NOUTĂŢI

Ultimul cules al anului 2018 la Jidvei, un moment special

După 7 ani, ne bucurăm din nou de icewine

Duminică, 2 decembrie 2018, dimineața devreme, când abia se crapă de ziuă. Peste pământul și viile înghețate ale podgoriei Târnave, Centrul Viticol Jidvei, domnește liniștea iernii. E frig de crapă pietrele, însă aproape de Crama Tăuni e forfotă mare. Tractoare, utilaje moderne și câteva sute de oameni care se încălzesc lângă focurile amplasate din loc în loc așteptând lumina zorilor ca să înceapă recoltatul ultimelor parcele cu struguri. O recoltă specială, culeasă de pe parcelele de Gewurztraminer situate pe cele 5 hectare alocate pentru producerea unui vin la fel de special: icewine. Un sortiment de vin desert care se produce doar în anii de excepție, când sunt întrunite toate condițiile necesare, din strugurii lăsați pe viță pentru a fi recoltați iarna.

Prima dintre condiții este ca strugurii să fie sănătoși, să nu fi fost atinși de niciun fel de boală sau de putregaiul nobil. Acest sortiment de vin se obține într-un mod cu totul deosebit față de vinul desert obținut din struguri culeși târziu la înnobilarea boabelor, atinși de putregaiul cenușiu (Botrytis). Pentru a produce icewine sau eiswein (denumire sub care este cunoscut în Germania și Austria), strugurii sunt lăsați să înghețe pe viță, fiind culeși iarna, când conținutul redus de apă din aceștia scade și îngheață.

Ajungem astfel la cea de-a doua condiție extrem de importantă: temperatura. Pentru a putea culege strugurii, sunt necesare două-trei zile consecutive de îngheț, cu temperaturi situate între -7 și -12 grade Celsius, temperaturi care trebuie să se mențină între aceleași limite și în momentul recoltării. Ultima săptămână, 26 noiembrie – 2 decembrie, a adus temperaturi negative care, cu două zile înainte de recoltare, au coborât sub -12 grade Celsius, fapt ce a permis menținerea strugurilor înghețați până în momentul recoltării.

În podgoria noastră, recoltarea strugurilor a debutat la o temperatură de - 10 grade Celsius și s-a încheiat la o temperatură de -8 grade Celsius. Întregul proces a durat aproximativ 3 ore, fiind mobilizată o forță de muncă impresionantă de aproape 400 de oameni, strugurii recoltați ajungând la presă cu boabele înghețate. Acest aspect este unul deosebit de important întrucât, după recoltare, strugurii sunt zdrobiți cât timp sunt încă înghețați, lăsând un must siropos, extrem de concentrat și de dulce.

O altă condiție extrem de importantă pentru obținerea icewine-ului este legată de conținutul de zahăr care trebuie să depășească 350 g de zahăr la litru de must. Anul acesta, din strugurii Gewurztraminer recoltați de Jidvei de pe cele 5 hectare alocate producerii acestui sortiment, s-a obținut un must cu o concentrație de 380 g de zahăr la litru, asigurând premisele obținerii unui vin licoros cu un conținut de zahăr rezidual la valori foarte ridicate, dar și cu un conținut de alcool peste 12 vol.

Lansat în anul 2011, în premieră de compania Jidvei, icewine este o operă în arta vinificației, aducând în fața celor care iubesc vinul o licoare cu arome pure, intense, ce provin din boabele stafidite și din caracterul soiului cultivat, cu un corp plin și o dulceață generoasă.