fbpx

ARTA VINULUI

Vinul, una dintre cele mai apreciate, dar și elaborate băuturi din întreaga lume, trece printr-un proces îndelungat de producție. De la înființarea plantației viticole și până la metamorfoza deplină a strugurilor în vin, pot trece ani buni.

Priceperea, dăruirea, grija, inovația, pasiunea răsplătesc așteptarea celor care știu să aprecieze și să se bucure de vinul bun.

ȘCOALA DE VIȚĂ

În cadrul pepinierei ce reprezintă prima școală privată de viță-de-vie din România, cu cea mai mare capacitate de vițe altoite anual (5 milioane) din soiuri atât autohtone, cât și internaționale, destinate producerii vinurilor de înaltă calitate, Jidvei folosește material săditor provenit în mare parte din plantațiile proprii furnizoare de muguri altoi și coarde portaltoi certificate biologic.

„Implementarea celor mai noi tehnologii de producere a materialului săditor viticol este menită să conducă la îmbunătățirea calității producției și eliminarea influenței negative a unor factori naturali de mediu”, a spus dr. Dan Corbean, directorul școlii de viță.

Plantațiile Jidvei

Înființarea unei plantații viticole este o muncă ce presupune meticulozitate și se întinde de-a lungul câtorva ani. Mai întâi, pe baza unor studii complexe, trebuie stabilit amplasamentul, locul este ulterior curățat, fertilizat și pregătit pentru plantarea viței-de-vie. Apoi, este ales materialul săditor de cea mai bună calitate, obținut în cadrul propriei școli de viță.

Plantațiile viticole ale companiei Jidvei (cu o vârstă cuprinsă între 4 și 20 de ani), impresionează prin dimensiune și prin modul în care sunt amenajate și îngrijite.

ÎNTREȚINEREA PLANTAȚIILOR

An de an, principalul obiectiv în privința managementului calității vizează obținerea de producții de struguri de calitate, realizate prin aplicarea unei tehnologii performante, cu sprijinul unei echipe profesionale, competente.

Obiectivul major îl reprezintă optimizarea tehnologiilor prin fundamentare științifică în vederea asigurării sustenabilității.

RECOLTATUL

Stabilirea momentului optim de recoltare se realizează în funcție de soi și de gradul de maturare a boabelor, urmărindu-se obținerea echilibrului optim între nivelul de aciditate, zaharuri și arome.

În funcție de soi și de direcția de producție, se stabilește modul de recoltare, manual sau mecanizat. Imediat după cules, în cel mult două ore, strugurii trebuie să ajungă în cramă pentru prelucrare. Un contact îndelungat al boabelor cu ciorchinele sau cu frunzele de viță poate afecta calitatea mustului.

VINIFICAȚIA

Prima operațiune de vinificare este desciorchinarea, separarea boabelor de ciorchine. Odată separate, boabele sunt ușor zdrobite pentru a permite separarea mustului. După aceasta, în funcție de soi, amestecul de boabe cu must, cunoscut și sub denumirea de „mustuială”, trece prin procese diferite.

Pentru soiurile nearomate se trece direct la obținerea mustului. Acesta poate fi de tip ravac, obținut gravitațional prin curgerea liberă a sucului din bob, sau must de presă, obținut prin presare.

Pentru soiurile aromate, mustuiala ajunge în vinificatoare unde este supusă unui proces de extracție a compușilor de aromă și culoare din pieliță, proces denumit macerare peliculară. După presare, se obține mustul, fie ravac, fie de presă. Odată obținut, mustul este limpezit, operațiune care se realizează la temperaturi scăzute, pentru o mai bună decantare.

Odată cu creșterea temperaturii, mustul limpede intră în fermentație. Aceasta se realizează în cisterne complet automatizate pentru monitorizarea și gestionarea procesului.

MATURAREA

Vinul proaspăt obținut în urma fermentației este separat de drojdie și pregătit pentru maturare, în decursul căreia începe să-și contureze caracterul.

Maturarea se realizează în principal în butoaie de lemn de stejar, la temperaturi de 9°–12°C. În funcție de soi, de tipul de vin (sec, demisec, demidulce, dulce) și de mărimea butoaielor, perioada de maturare variază între 3 luni și 2 ani.

După maturare, urmează alte două etape importante: cupajarea vinului din același soi de struguri sau din soiuri diferite, în funcție de sortimentul dorit și stabilizarea proteică, tartrică și microbiologică a vinurilor.

ÎMBUTELIEREA

Înainte de îmbuteliere, parametri fizico-chimici ai vinului sunt atent monitorizați pentru a asigura o cât mai bună păstrare a însușirilor senzoriale și a caracterului de soi. Jidvei deține patru linii de îmbuteliere, cu o capacitate de peste 10.000 de sticle pe oră, prevăzute cu instalații de microfiltrare a vinului.

În procesul de îmbuteliere, un alt aspect deosebit de important este alegerea tipului de dop. Utilizarea dopurilor din plută sau din polimeri de trestie de zahăr este una dintre măsurile importante ale politicii și preocupărilor companiei din sfera sustenabilității.

În funcție de gamă și soi, dopurile sunt supuse, în prealabil, unor teste de laborator, fiind acceptate numai cele care nu generează defecte ale vinului, nu influențează senzorial intensitatea aromelor varietale și nu permit transferul de oxigen.

Îmbutelierea vinului este strict monitorizată, un accent deosebit se acordă îmbutelierii vinului cu un conținut minim în oxigen, pentru asigurarea unui produs cu o structură senzorială optimă, cu un profil aromatic tipic și autentic, dar și cu reducerea la minimum a dozelor de sulfiți utilizate.

ÎNVECHIREA

Descoperirea care a contribuit la creșterea prestigiului vinului a fost aceea că, de cele mai multe ori, vinul poate deveni mai bun dacă se învechește. Important în procesul de învechire a vinului în sticle este locul de păstrare, care trebuie să asigure o atmosferă aerisită, un control atent al umidității, la adăpost de lumină și ferit de trepidații, și care păstrează o temperatură constantă de 9°-12°C. Vinurile Jidvei de colecție își sporesc valoarea an de an, fiind păstrate cu grijă în vinoteca din Crama Blaj, dar și în pivnițele vechiului castel din Cetatea de Baltă.

„Poate părea o descriere tehnică și complicată. Sunt însă cuvinte care vorbesc despre munca specialiștilor de pe teren și, mai apoi, din cramă, despre grija permanentă și atenția la micile detalii ce fac diferența, despre pasiunea oamenilor datorită cărora devine posibilă îndelungata și fascinanta transformare a strugurilor în vin”, declară dr. ch. Ioan Buia, directorul complexului de vinificație.

Bucuria vinului

După o lungă perioadă de pregătire și multă muncă, vinul este gata să își spună povestea. Alunecând ușor în pahare, acesta încântă simțuri și răsplătește, prin satisfacția celor care se bucură de el, întreaga trudă a oamenilor care s-au îngrijit de devenirea lui.

Indiferent de prilej, toate acestea au în comun preferința pentru calitate și pentru gustul desăvârșit pe care îl căutăm și pe care ne străduim să îl oferim fiecăruia dintre vinurile noastre.

0
Coș de cumpărături