fbpx




CABERNET SAUVIGNON

Soi de origine franceză care se cultivă pe suprafețe mari în regiunile Bordeaux și Medoc din Franța. În plantațiile viticole din țara noastră, soiul prezintă o variabilitate impresionantă a caracterelor fenotipice, fiind considerat regele vinurilor roșii deoarece produce vinuri cu cea mai aleasă și solidă reputație.

Vinul din acest soi are culoarea roșu-rubiniu și încântă prin delicatețe, căldură și profunzime. Bogat și plin, are o lungime superbă cu final de stafide și curmale și un postgust impresionant.

Vinificat roze, încântă prin prospețime și complexitatea de arome, desăvârșite de nuanțele de fructe de pădure, petale de trandafir și ușoare accente de vanilie.

CHARDONNAY

Apărut în Burgundia, Chardonnay-ul este rezultatul hibridării unui soi vechi numit Gouais Blanc cu unul dintre soiurile aparținând sortogrupului Pinot. Este un soi delicat, ai cărui struguri au o pieliță subțire, foarte fragilă, fiind vulnerabili la variațiile de temperatură și, implicit, greu de cultivat.

Soiul este un adevărat „cameleon al aromelor”. Vinurile Chardonnay reflectă în personalitatea lor atât talentul oenologului, cât mai ales vocația arealului viticol. Ele sunt de obicei seci sau demiseci, echilibrate, cu o aromă fină de citrice și măr.

FETEASCĂ ALBĂ

Un soi tradițional, cu istorie, Feteasca Albă este cultivată în toate podgoriile din România și este soiul românesc cu cea mai mare răspândire la nivel național. Perioada scurtă de vegetație, de aproximativ 150-160 de zile, și capacitatea mare de a acumula zaharuri sunt principalele caracteristici ale soiului.

Când este tânăr, vinul obținut din acest soi dezvoltă o aromă secundară de fermentație foarte plăcută, care amintește de parfumul florilor de viță-de-vie.

De obicei, vinurile de Fetească Albă sunt seci, acide și pline de prospețime, dar pot fi și demiseci sau demidulci, acestea din urmă având o aromă caracteristică ce se aseamănă cu gustul fagurilor de miere.

FETEASCĂ NEAGRĂ

Soi autohton cultivat din timpuri străvechi în podgoriile din țara noastră, necesită o muncă asiduă din partea viticultorului, fiind foarte pretențios la tehnologia de cultură.

Vinul are o culoare îmbietoare roșu-granat, caracter discret, dar foarte specific, ce se remarcă prin aromele de prune uscate, migdale și condimente, cu un final bogat și persistent.

Noblețea soiului se manifestă la vinurile roze pline de prospețime, catifelate și elegante, cu un final adesea nu foarte lung, însă intens.

Tradițional Roze

FETEASCĂ REGALĂ

Soiul a fost identificat pentru prima dată în anii 1920, chiar în podgoria Târnave. Aici este patria acestui soi care acoperă, în plantațiile noastre, o suprafață de 771 ha.

După anul 1920, soiul a fost înmulțit de către pepineristul Gaspari în localitatea Daneș, lângă Sighișoara, iar în 1928 a primit denumirea de Fetească Regală. De-a lungul timpului, acesta s-a mai numit Fetească de Ardeal, Dănăşană sau Dăneşană.

Un soi care se adaptează foarte ușor, autofertil și foarte productiv. Feteasca Regală acumulează cantități moderate de zaharuri, din acest soi obținându-se vinuri foarte plăcute, de obicei, seci și demiseci, neutrale, caracterizate prin prospețime și echilibru.

GEWURZTRAMINER

Cultivat de mai bine de o mie de ani, acest soi, căruia i se mai spune și simplu Traminer, își are originea în satul Tramin din regiunea italiană Alto Adige.

Gewürztraminer-ul este un soi semiaromat care valorifică foarte bine condițiile ecoclimatice ale podgoriilor, care conferă strugurilor o aromă discretă și fină. Din acest soi, ai cărui struguri au culoarea roz închis spre roșu și acumulează în mod natural cantități însemnate de zahăr se pot obține vinuri seci, demiseci sau demidulci, vinuri care se remarcă prin buchetul lor fermecător și aromele inconfundabile.

În urma procesului de macerare și fermentare, dezvoltă o aromă complexă care se regăsește și în floarea de trandafir. Această aromă se păstrează și după maturare, conferind vinului caracterul specific.

Grigorescu Gewürztraminer 2022

24,50 lei

DETALIICUMPĂRĂ

MERLOT

Originar din Franța, din regiunea Medoc, soiul s-a impus și s-a extins în podgoria Târnave datorită însușirii sale de a da producții care justifică încadrarea lor în categoria vinurilor de calitate.

Vinurile din soiul Merlot au o ținută remarcabilă, o culoare strălucitoare, roșu intens spre rubiniu, arome de fructe coapte, note de ciocolată, cafea și vanilie, cu un gust intens și echilibrat ce exultă în complexitate și finețe.

Vinul tânăr mizează pe prospețimea sa ingenuă care nu exclude savoarea plină de finețe a unor arome eterice. Merlot-ul devine cu adevărat remarcabil atunci când dezvoltă buchet de învechire.

MUSCAT OTTONEL

Este considerat a fi unul dintre cele mai vechi soiuri din lume, având astăzi o „familie” de peste 200 de varietăți. Denumirea oferă indicii despre o caracteristică a acestui soi, mai exact aroma foarte bogată de mosc.

În funcție de momentul recoltării, din soiul Muscat se poate obține o gamă variată de vinuri, începând cu cele seci, pline de prospețime, până la vinurile dulci, corpolente.

Muscat Ottonel este soiul care găsește condiții prielnice de creștere în ținuturile mai răcoroase și este reprezentativ pentru vinurile desert.

PINOT GRIS

Originar din regiunea Burgundia, Franța, soiul Pinot Gris a fost cultivat încă din Evul Mediu.

Acesta este considerat a fi o variație mugurală din soiul Pinot Noir, neavând stabilizate caracterele. Acest fapt face ca uneori să întâlnim pe același lăstar atât struguri cu boabe negre, cât și struguri cu boabe albe.

A fost introdus în Transilvania înainte de invazia filoxerei, fiind cunoscut sub denumirea de Rulander.

În strugurii de Pinot Gris se acumulează cea mai mare cantitate de zaharuri, iar vinurile obținute sunt de înaltă calitate. În prima tinerețe, vinul poate părea necizelat, dar după o ușoară maturare, acesta devine fin, extractibil și dinamic.

PINOT NOIR

Originar din Franța, este soiul din care se obțin faimoasele vinuri de Bourgogne. Constituie unul din soiurile importante pentru vinurile spumant albe şi roze, pe care le personalizează, conferindu-le finețe și eleganță.

Introducerea în plantațiile Jidvei a acestui soi a fost posibilă odată cu schimbarea condițiilor oenoclimatice, acesta exprimând cel mai fidel specificul arealului viticol al zonei Târnavelor (terroir viticole).

Riesling de Rhin

Rhein Riesling este un soi originar din Germania – zona Rinului, care se adaptează bine climatului rece, fiind apreciat de vinificatori pentru abilitatea lui de a exprima caracterul regiunii în care este cultivat. Din acest soi se poate obține, în funcție de expoziția parcelelor viticole, o întreagă gamă de vinuri albe, de la vinuri lejere sau astringente până la cele elegante și rafinate, care se pretează la învechire.

Soiul Rhein Riesling cultivat în podgoria Târnave, se adaptează foarte bine climatului specific acestei zone, iar vinurile obținute sunt foarte versatile, cu aciditate și potențial alcoolic ridicat, corelate cu note de fructe tropicale, printre care excelează cele de grepfrut.

RIESLING ITALIAN

La noi este cunoscut ca Riesling Italian, germanii îi spun Welschriesling, Riesling Roman. Este important de menționat că, din punct de vedere genetic, soiul nu are legătură cu Rieslingul de Rhin.

Foarte întâlnit în plantațiile din România, soiul are o perioadă de vegetație mijlocie spre lungă, de 175-180 de zile, și este adaptat climatului temperat continental.

Din acest soi se produce o gamă variată de vinuri, de la seci, la demidulci sau chiar dulci, fiind folosit și ca materie primă pentru spumante și distilate de vin.

SAUVIGNON BLANC

Soiul își are originea în vestul Franței, pe Valea Loirei și în regiunea Bordeaux, luându-și numele din franțuzescul sauvage (sălbatic). Sauvignon Blanc este un soi cosmopolit care preferă versanții cu expoziție sudică sau sud-vestică, cu soare din plin, ceea ce asigură condiții optime pentru supramaturarea strugurilor.

La fel ca la Traminer Roz și Pinot Gris, macerarea Sauvignon-ului trebuie să se desfășoare într-o perioadă foarte scurtă, de maximum șase ore. Procesul de maturare, pe de altă parte, necesită cel puțin șase luni, perioadă de pauză care imprimă vinului armonie și intensitate aromatică. Din acest soi se obțin vinuri seci sau demiseci, proaspete și elegante.

SYRAH

Este cunoscut sub denumirea de Syrah în țara sa de origine, Franța, unde strălucește în toată măreția sa pe Valea Rhonului, și Shiraz în Australia, țara care l-a făcut celebru.

Vinul este roșu-rubiniu cu nuanțe violet și note de prune coapte, care se îmbină cu notele de mirodenii exotice, piper, scorțișoară, conferindu-i un gust catifelat, rotund, și o structură plină de rafinament.

Traminer Roz

Traminer sau Gewürztraminer este un soi semiaromat cultivat de mai bine de o mie de ani în regiunea italiană Alto Adige. După îndelungi cercetări, specialiștii au realizat clona Traminer Roz 60, care are calități superioare în acumularea de compuși de aromă și zaharuri. Strugurii sunt de culoare roz închis, fapt pentru care a fost numit de francezi Traminer Roz.
Rezistența la boli, dăunători și temperaturi negative permite supramaturarea strugurilor. La temperaturi negative are loc un lent proces de stafidire (înnobilare) care favorizează concentrarea zaharurilor, compușilor de aromă, mineralelor și acizilor. Traminer Roz s-a adaptat foarte bine condițiilor climatice mai reci din podgoria Târnave.

0
Coș de cumpărături