fbpx

Background

Plantațiile Jidvei

Înființarea unei plantații viticole este o muncă ce presupune meticulozitate și se întinde de-a lungul câtorva ani. Mai întâi, pe baza unor studii complexe, trebuie stabilit amplasamentul, locul este ulterior curățat, fertilizat și pregătit pentru plantarea viței-de-vie. Apoi, este ales materialul săditor de cea mai bună calitate, obținut în cadrul propriei școli de viță.

Plantațiile viticole ale companiei Jidvei (cu o vârstă cuprinsă între 4 și 20 de ani), impresionează prin dimensiune și prin modul în care sunt amenajate și îngrijite. Organizarea este realizată atât în parcele mari, cu rânduri lungi, ce permit ca recoltarea și lucrările de întreținere să poată fi realizate mecanizat, cât și pe terase și platforme cu expoziție sudică, favorabile pentru producerea strugurilor pentru vinuri premium și super-premium, albe sau roze, precum și pentru vinuri spumante. Aici recoltarea se realizează manual, iar lucrările de întreținere sunt parțial mecanizate.

Iernile blânde și clima în continuă încălzire au permis înființarea unui sistem de cultură neprotejat modern, butucii fiind conduși pe tulpini semi-înalte cu elementele de rod situate la o înălțime maximă de 1,2m. Acestea ușurează recoltarea mecanizată și operațiunile de desfrunzit. Compania Jidvei deține cel mai mare parc de combine de recoltare autopropulsate și tractate, echipamente și utilaje pentru întreținerea culturii.

„Metodele moderne de plantare a viței-de-vie constau în utilizarea mașinilor de plantat cu sistem automat de ghidare cu GPS, care vin cu avantajul unei productivități mărite – o medie de 10 ha în 24 ore. Jidvei a fost primul producător de vinuri din România care a introdus și folosit mașini de plantat cu ghidaj GPS”, a spus Marin Cucură, director tehnic.

Compania are ca obiectiv reînnoirea constantă a plantațiilor viticole, conform preferințelor și tendințelor pieței în ceea ce privește soiurile și tipul de vin, dar și în funcție de vârsta plantației.

Datorită schimbărilor climatice, există tendința extinderii plantațiilor cu soiuri de struguri negri pentru vinurile roșii și roze.

Background

Întreținerea plantațiilor

An de an, principalul obiectiv în privința managementului calității vizează obținerea de producții de struguri de calitate, realizate prin aplicarea unei tehnologii performante, cu sprijinul unei echipe profesionale, competente. Obiectivul major îl reprezintă optimizarea tehnologiilor prin fundamentare științifică în vederea asigurării sustenabilității.

Obiectivul major îl reprezintă optimizarea tehnologiilor prin fundamentare științifică în vederea asigurării sustenabilității.

Încă din iarnă, se execută operațiuni care vin să susțină potențialul biologic de producție al soiurilor. Astfel, tăierile sunt dirijate în scopul uniformizării încărcăturii de rod pe fiecare plantă.

Lucrările de întreținere din perioada de vegetație se desfășoară pe baza programului de combatere a bolilor și dăunătorilor, iar momentul efectuării operațiunilor este strâns legat de datele culese de platforma decizională, de prognoză și avertizare, prevăzută cu stații meteo care acoperă întreaga plantație viticolă.

Operațiile de desfrunzit sunt total mecanizate și se efectuează cu mașina de desfrunzit, odată îndepărtarea stratului foliar în perioada de coacere a strugurilor, pentru reducerea riscului de apariție a bolilor botritice și în vederea reducerii tratamentelor antibotritice. Viticultorul își încheie astfel sarcina, producând un strugure sănătos, cu un grad de maturare optim în funcție de scopul propus, ultima etapă fiind controlul evoluției maturării, al conținutului în zaharuri și aciditate, respectiv polifenoli pentru strugurii negrii.

0
Coș de cumpărături