fbpx

ISTORIA JIDVEI

 • Primele mențiuni istorice

  Pe teritoriul României, izvoarele și mărturiile istorice atestă cultivarea viței-de-vie încă din secolele V-I î.Hr., Herodot menționând în scrierile sale că geto-dacii practicau viticultura pe văile Târnavelor din vremuri străvechi, fiind viticultori renumiți.
 • Prima atestare documentară

  Una dintre cele mai importante cetăți medievale de pe valea Târnavei Mici, Cetatea de Baltă, este atestată documentar.
 • Weinland, Ţara Vinului

  Vinurile de Târnave sunt cunoscute încă din epoca feudală, când Transilvania era denumită și „Țara Vinului” (Weinland). Colonizarea sașilor în Transilvania a contribuit la dezvoltarea viticulturii și vinificației.
 • Ştefan cel Mare

  Cetatea este dăruită de către regele Matei Corvin domnitorului moldovean Ștefan Cel Mare, împreună cu o plantație de viță-de-vie în satul Velț.
 • Cetatea de Baltă

  Este finalizată construcția actualului castel din Cetatea de Baltă, începută după dărâmarea vechii cetăți în anul 1544. Construcția este cunoscută în prezent atât sub numele de Castelul Bethlen-Haller, cât și sub denumirea Castelul Jidvei.
 • Castelul Bethlen din Sânmiclăuș

  Construcție unică, reprezentativă pentru Renașterea târzie din Transilvania, castelul a fost ridicat între anii 1668-1683 în locul unui conac mai vechi al familiei Bethlen. În 1856, castelul ajunge în proprietatea familiei Brukenthal care îl renovează înființând aici o școală agricolă.
 • Înființarea primei societăți viticole Jidvei

  Este înființată Întreprinderea Agricolă de Stat Jidvei, un prim pas spre ceea ce va deveni, 50 de ani mai târziu, compania Jidvei.
 • Crama Bălcaciu

  Acest an marchează finalizarea construcției Cramei Bălcaciu, unde se produc, în prezent, distilatele din vin Jidvei.
 • Concursul Internaţional de la Ljubliana

  Tot în anul 1958, vinurile de la Jidvei primesc primele aprecieri la nivel internațional. Vinurile din soiurile Traminer Roz, Fetească Regală și Sauvignon Blanc sunt distinse cu medalii de aur la Concursul Internațional de la Ljubliana.
 • Construirea Cramei Jidvei

  Cea mai mare dintre cele patru crame deținute de grupul Jidvei, crama cu același nume, a fost construită în anul 1974, iar în prezent este locul în care sunt îmbuteliate vinurile liniștite și spumantele produse de Jidvei.
 • Gama Spumant Jidvei

  Anul 1974 marchează și lansarea gamei Spumant Jidvei. Produs prin metoda tradițională, acesta a devenit, odată cu trecerea anilor, un produs-emblemă.
 • Gama Tradiţional

  Una dintre primele game lansate, Tradițional cuprinde vinuri prietenoase care, prin lipsa lor de ostentație, s-au impus ca reper în lumea celor care preferă vinurile albe. De altfel, Tradițional Riesling este cea mai longevivă marcă autohtonă de vin.
 • Crama Blaj

  Înființată în 1989 și modernizată în 2007, crama Blaj găzduiește vinoteca în care se regăsesc cele mai vechi vinuri Jidvei.
 • Înființarea companiei Jidvei

  Are loc privatizarea IAS Jidvei și înființarea actualei companii Jidvei marcând, printr-un amplu program de retehnologizare și modernizare, trecerea la o nouă etapă de dezvoltare, o etapă a viticulturii și oenologiei moderne în Podgoria Târnave.
 • Gama Clasic

  Portofoliul Jidvei este îmbogățit cu gama Clasic. Vinuri seci care, prin calitatea și caracterul lor, se impun ca repere, fiind expresia unei lungi și bogate tradiții viticole.
 • Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”

  Eveniment de amploare în spațiul cultural național, Festivalul s-a născut din dorința conducerii companiei Jidvei de a contribui la conservarea și promovarea culturii tradiționale românești, de a sprijini demersurile generațiilor de interpreți de valorificare a cântecului și tradițiilor noastre.
 • Gama Castel

  Gama Castel reunește o colecție de vinuri din rezervele speciale ale companiei, vinuri pline de farmec și savoare pe care timpul le-a desăvârșit tăcut, lăsându-și amprenta peste ele.
 • Vinars VSOP

  Tot în 2002 are loc și lansarea Vinars Jidvei VSOP, un distilat vibrant a cărui noblețe este dată de maturarea în butoaie de stejar local și care reușește să exprime pe deplin strădania viticultorului și a oenologului.
 • Gama Tezaur

  Lansarea gamei Tezaur aduce un element de noutate pe piața vinurilor românești: cupajele Fetească Regală cu Sauvignon Blanc și Fetească Regală cu Muscat Ottonel, care, în scurt timp, se impun ca expresie a autenticității și armoniei dintre soiuri care au contribuit la renumele companiei Jidvei.
 • Gama Mărgăritar

  Lansarea gamei Mărgăritar aduce vinuri spumante obținute din soiuri consacrate în producerea vinurilor spumante tradiționale – Pinot Noir, Chardonnay – , dar și soiuri reprezentative pentru podgoria Târnave – Jidvei , cum este Feteasca Regală, bucurându-ne în acest fel de prezența terroir-ului, a amprentei senzoriale caracteristice acestei zone.
 • Școala de viță

  Cu o suprafață de 17 hectare, pepiniera care reprezintă prima școală privată de viță-de-vie din România este locul în care Jidvei produce materialul săditor viticol cu valoare biologică ridicată în cantitatea necesară realizării noilor plantații.
 • Gama Grigorescu

  Picturile lui Grigorescu ne-au inspirat în crearea unei game ce poartă numele marelui pictor român, reunind vinuri demiseci, delicate, care surprind prin armonie și prin arta realizării lor.
 • Gama Nec Plus Ultra

  „Până aici, dincolo nu se mai poate!”, expresia latină Nec Plus Ultra îi avertiza pe navigatorii ce intrau în Strâmtoarea Gibraltar că au ajuns la sfârșitul lumii cunoscute. Expresia se materializează în vinurile din această gamă, care trasează noi granițe în definirea caracterului de soi. Primul vin al gamei, Sauvignon Blanc 2009, a fost cel mai premiat vin alb românesc în anul lansării sale.
 • Lansare Eiswein

  Un vin desert prețios, o poveste care se scrie cu răbdare și trudă, doar în anii viticoli excepționali, din primăvară până la începutul iernii. Eiswein Jidvei cuprinde toată priceperea și pasiunea vinificatorilor noștri și poatră amprenta podgoriei Târnave.
 • Lansare gama Mysterium

  Mysterium s-a născut din taina greu de pătruns a cupajului. Soiuri pure, nobile, au fost alese și asamblate cu grijă de către vinificatorii Jidvei, dând naștere unor cupaje armonioase.
 • Lansare Gama Owner’s Choice

  Cele mai prestigioase vinuri ale unei crame se regăsesc într-o colecție limitată. În cazul Jidvei, această colecție este garantată de însuși proprietarul cramei, astfel luând naștere gama Owner’s Choice.
 • Crama Tăuni

  Înființată în 2014, crama Tăuni impresionează prin caracteristici inovatoare ce țin de amplasament, construcții, echipamente și instalații, prin tehnologiile moderne folosite și, mai ales, prin utilizarea energiilor gravitaționale. Tăuni este astăzi cea mai mare cramă gravitațională din Europa.
 • Prima ediție a Campaniei „Must de la Jidvei”

  Prima inițiativă din România de comercializare a mustului de calitate superioară micilor producători și gospodari, această campanie este parte a unui demers mai amplu de formare a unei comunități solide, promotoare a vinului tradițional și a produselor românești.
 • Dopuri BIO

  Jidvei devine unul dintre primii producători la nivel mondial care folosește dopuri 100% reciclabile pentru vinurile produse.
 • Vânzări de 14 milioane de sticle

  Anul 2017 a adus companiei vânzări cu 13% mai mari față de anul precedent și peste 14 milioane de sticle vândute, o creștere sustenabilă în condițiile în care Jidvei este singurul producător care realizează întreg portofoliul de produse din recolta obținută din cele 2.500 de hectare de plantații proprii, element determinant pentru un control riguros al calității.
 • Jidvei devine Superbrand

  Prin programele pe care le desfășoară în 88 de țări, Superbrands celebrează brandurile de succes și premiază reputația, identificând cele mai puternice branduri locale. Statusul de Superbrand întărește poziția brandului, îi adaugă prestigiu și reasigură consumatorii și furnizorii că este cel mai bun brand din categorie.
 • Gama Vinul Unirii

  Cu ocazia Primului Centenar al României Mari, Jidvei aduce un omagiu tuturor acelora care s-au dedicat înfăptuirii unității naționale, prin lansarea Vinului Unirii, produs aniversar care celebrează acest moment de sărbătoare a tuturor românilor.
 • „Primul loc e doar primul pas”

  Jidvei celebrează 20 de ani de pasiune și respect pentru arta vinului și anunță lansarea campaniei „Primul loc e doar primul pas”, o campanie integrată de comunicare, relevantă, de anvergură națională prin care Jidvei transmite un mesaj puternic, în legătură directă cu spiritul uman.
 • Jidvei în Time Magazine

  Ediția britanică a revistei Time, una dintre cele mai prestigioase publicații din lume, a publicat un articol special dedicat poveștilor Jidvei, farmecului Transilvaniei și tradiției vinului românesc de-a lungul istoriei.
 • Grand Gold Medal la Concours Mondial de Bruxelles

  Două dintre vinurile Jidvei, Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc 2018 și Jidvei Fetească Regală 2009 au fost singurele vinuri din țara noastră distinse cu Marea Medalie de Aur la Concours Mondial de Bruxelles 2019. Cu aceste două distincții extrem de importante, Jidvei devine primul producător român de vinuri care obține această performanță deosebită în cadrul unuia dintre cele mai prestigioase și riguroase concursuri internaționale de vinuri.
 • Pe primul loc e România

  „Pe primul loc e România” este o continuare firească a campaniei „Primul loc e doar primul pas”, începută în 2019. Date fiind evenimentele cu totul excepționale generate de pandemia Covid-19, Jidvei a dorit să sublinieze importanța afacerilor românești care susțin comunitățile din care provin. Mesajul campaniei este puternic și vibrant, pentru că fiecare dintre noi putem face din ziua de mâine un loc mai bun dacă punem pe primul loc oamenii și România.
0
Coș de cumpărături