ISTORIA JIDVEI

484-425 î.Hr.

Primele mențiuni istorice

Primele mențiuni istorice
Pe teritoriul României, izvoarele și mărturiile istorice atestă cultivarea viței-de-vie încă din secolele V-I î.Hr., Herodot menționând în scrierile sale că geto-dacii practicau viticultura pe văile Târnavelor din vremuri străvechi, fiind viticultori renumiți.
1177

Prima atestare documentară

Prima atestare documentară
Una dintre cele mai importante cetăți medievale de pe valea Târnavei Mici, Cetatea de Baltă, este atestată documentar.
1200

Weinland, Ţara Vinului

Weinland, Ţara Vinului
Vinurile de Târnave sunt cunoscute încă din epoca feudală, când Transilvania era denumită și „Țara Vinului” (Weinland). Colonizarea sașilor în Transilvania a contribuit la dezvoltarea viticulturii și vinificației.
1489

Ştefan cel Mare

Ştefan cel Mare
Cetatea este dăruită de către regele Matei Corvin domnitorului moldovean Ștefan Cel Mare, împreună cu o plantație de viță-de-vie în satul Velț.
1624

Cetatea de Baltă

Cetatea de Baltă
Este finalizată construcția actualului castel din Cetatea de Baltă, începută după dărâmarea vechii cetăți în anul 1544. Construcția este cunoscută în prezent atât sub numele de Castelul Bethlen-Haller, cât și sub denumirea Castelul Jidvei.
1683

Castelul Bethlen din Sânmiclăuș

Castelul Bethlen din Sânmiclăuș
Construcție unică, reprezentativă pentru Renașterea târzie din Transilvania, castelul a fost ridicat între anii 1668-1683 în locul unui conac mai vechi al familiei Bethlen. În 1856, castelul ajunge în proprietatea familiei Brukenthal care îl renovează înființând aici o școală agricolă.
1949

Înființarea primei societăți viticole Jidvei

Înființarea primei societăți viticole Jidvei
Este înființată Întreprinderea Agricolă de Stat Jidvei, un prim pas spre ceea ce va deveni, 50 de ani mai târziu, compania Jidvei.
1958

Crama Bălcaciu

Crama Bălcaciu
Acest an marchează finalizarea construcției Cramei Bălcaciu, unde se produc, în prezent, distilatele din vin Jidvei.
1958

Concursul Internaţional de la Ljubliana

Concursul Internaţional de la Ljubliana
Tot în anul 1958, vinurile de la Jidvei primesc primele aprecieri la nivel internațional. Vinurile din soiurile Traminer Roz, Fetească Regală și Sauvignon Blanc sunt distinse cu medalii de aur la Concursul Internațional de la Ljubliana.
1974

Construirea Cramei Jidvei

Construirea Cramei Jidvei
Cea mai mare dintre cele patru crame deținute de grupul Jidvei, crama cu același nume, a fost construită în anul 1974, iar în prezent este locul în care sunt îmbuteliate vinurile liniștite și spumantele produse de Jidvei.
1974

Gama Spumant Jidvei

Gama Spumant Jidvei
Anul 1974 marchează și lansarea gamei Spumant Jidvei. Produs prin metoda tradițională, acesta a devenit, odată cu trecerea anilor, un produs-emblemă.
1975

Gama Tradiţional

Gama Tradiţional
Una dintre primele game lansate, Tradițional cuprinde vinuri prietenoase care, prin lipsa lor de ostentație, s-au impus ca reper în lumea celor care preferă vinurile albe. De altfel, Tradițional Riesling este cea mai longevivă marcă autohtonă de vin.
1989

Crama Blaj

Crama Blaj
Înființată în 1989 și modernizată în 2007, crama Blaj găzduiește vinoteca în care se regăsesc cele mai vechi vinuri Jidvei.
1999

Înființarea companiei Jidvei

Înființarea companiei Jidvei
Are loc privatizarea IAS Jidvei și înființarea actualei companii Jidvei marcând, printr-un amplu program de retehnologizare și modernizare, trecerea la o nouă etapă de dezvoltare, o etapă a viticulturii și oenologiei moderne în Podgoria Târnave.
2000

Gama Clasic

Gama Clasic
Portofoliul Jidvei este îmbogățit cu gama Clasic. Vinuri seci care, prin calitatea și caracterul lor, se impun ca repere, fiind expresia unei lungi și bogate tradiții viticole.
2001

Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”

Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”
Eveniment de amploare în spațiul cultural național, Festivalul s-a născut din dorința conducerii companiei Jidvei de a contribui la conservarea și promovarea culturii tradiționale românești, de a sprijini demersurile generațiilor de interpreți de valorificare a cântecului și tradițiilor noastre.
2002

Gama Castel

Gama Castel
Gama Castel reunește o colecție de vinuri din rezervele speciale ale companiei, vinuri pline de farmec și savoare pe care timpul le-a desăvârșit tăcut, lăsându-și amprenta peste ele.
2002

Vinars VSOP

Vinars VSOP
Tot în 2002 are loc și lansarea Vinars Jidvei VSOP, un distilat vibrant a cărui noblețe este dată de maturarea în butoaie de stejar local și care reușește să exprime pe deplin strădania viticultorului și a oenologului.
2003

Gama Tezaur

Gama Tezaur
Lansarea gamei Tezaur aduce un element de noutate pe piața vinurilor românești: cupajele Fetească Regală cu Sauvignon Blanc și Fetească Regală cu Muscat Ottonel, care, în scurt timp, se impun ca expresie a autenticității și armoniei dintre soiuri care au contribuit la renumele companiei Jidvei.
2003

Gama Mărgăritar

Gama Mărgăritar
Lansarea gamei Mărgăritar aduce vinuri spumante obținute din soiuri consacrate în producerea vinurilor spumante tradiționale – Pinot Noir, Chardonnay – , dar și soiuri reprezentative pentru podgoria Târnave – Jidvei , cum este Feteasca Regală, bucurându-ne în acest fel de prezența terroir-ului, a amprentei senzoriale caracteristice acestei zone.
2005

Școala de viță

Școala de viță
Cu o suprafață de 17 hectare, pepiniera care reprezintă prima școală privată de viță-de-vie din România este locul în care Jidvei produce materialul săditor viticol cu valoare biologică ridicată în cantitatea necesară realizării noilor plantații.
2008

Gama Grigorescu

Gama Grigorescu
Picturile lui Grigorescu ne-au inspirat în crearea unei game ce poartă numele marelui pictor român, reunind vinuri demiseci, delicate, care surprind prin armonie și prin arta realizării lor.
2010

Gama Nec Plus Ultra

Gama Nec Plus Ultra
„Până aici, dincolo nu se mai poate!”, expresia latină Nec Plus Ultra îi avertiza pe navigatorii ce intrau în Strâmtoarea Gibraltar că au ajuns la sfârșitul lumii cunoscute. Expresia se materializează în vinurile din această gamă, care trasează noi granițe în definirea caracterului de soi. Primul vin al gamei, Sauvignon Blanc 2009, a fost cel mai premiat vin alb românesc în anul lansării sale.
2011

Lansare Eiswein

Lansare Eiswein
Un vin desert prețios, o poveste care se scrie cu răbdare și trudă, doar în anii viticoli excepționali, din primăvară până la începutul iernii. Eiswein Jidvei cuprinde toată priceperea și pasiunea vinificatorilor noștri și poatră amprenta podgoriei Târnave.
2012

Lansare gama Mysterium

Lansare gama Mysterium
Mysterium s-a născut din taina greu de pătruns a cupajului. Soiuri pure, nobile, au fost alese și asamblate cu grijă de către vinificatorii Jidvei, dând naștere unor cupaje armonioase.
2012

Lansare Gama Owner’s Choice

Lansare Gama Owner’s Choice
Cele mai prestigioase vinuri ale unei crame se regăsesc într-o colecție limitată. În cazul Jidvei, această colecție este garantată de însuși proprietarul cramei, astfel luând naștere gama Owner’s Choice.
2014

Crama Tăuni

Crama Tăuni
Înființată în 2014, crama Tăuni impresionează prin caracteristici inovatoare ce țin de amplasament, construcții, echipamente și instalații, prin tehnologiile moderne folosite și, mai ales, prin utilizarea energiilor gravitaționale. Tăuni este astăzi cea mai mare cramă gravitațională din Europa.
2015

Prima ediție a Campaniei „Must de la Jidvei”

Prima ediție a Campaniei „Must de la Jidvei”
Prima inițiativă din România de comercializare a mustului de calitate superioară micilor producători și gospodari, această campanie este parte a unui demers mai amplu de formare a unei comunități solide, promotoare a vinului tradițional și a produselor românești.
2016

Dopuri BIO

Dopuri BIO
Jidvei devine unul dintre primii producători la nivel mondial care folosește dopuri 100% reciclabile pentru vinurile produse.
2017

Vânzări de 14 milioane de sticle

Vânzări de 14 milioane de sticle
Anul 2017 a adus companiei vânzări cu 13% mai mari față de anul precedent și peste 14 milioane de sticle vândute, o creștere sustenabilă în condițiile în care Jidvei este singurul producător care realizează întreg portofoliul de produse din recolta obținută din cele 2.500 de hectare de plantații proprii, element determinant pentru un control riguros al calității.
2017

Jidvei devine Superbrand

Jidvei devine Superbrand
Prin programele pe care le desfășoară în 88 de țări, Superbrands celebrează brandurile de succes și premiază reputația, identificând cele mai puternice branduri locale. Statusul de Superbrand întărește poziția brandului, îi adaugă prestigiu și reasigură consumatorii și furnizorii că este cel mai bun brand din categorie.
2018

Gama Vinul Unirii

Gama Vinul Unirii
Cu ocazia Primului Centenar al României Mari, Jidvei aduce un omagiu tuturor acelora care s-au dedicat înfăptuirii unității naționale, prin lansarea Vinului Unirii, produs aniversar care celebrează acest moment de sărbătoare a tuturor românilor.
2019

„Primul loc e doar primul pas”

„Primul loc e doar primul pas”
Jidvei celebrează 20 de ani de pasiune și respect pentru arta vinului și anunță lansarea campaniei „Primul loc e doar primul pas”, o campanie integrată de comunicare, relevantă, de anvergură națională prin care Jidvei transmite un mesaj puternic, în legătură directă cu spiritul uman.
2019

Jidvei în Time Magazine

Jidvei în Time Magazine
Ediția britanică a revistei Time, una dintre cele mai prestigioase publicații din lume, a publicat un articol special dedicat poveștilor Jidvei, farmecului Transilvaniei și tradiției vinului românesc de-a lungul istoriei.
2019

Grand Gold Medal la Concours Mondial de Bruxelles

Grand Gold Medal la Concours Mondial de Bruxelles
Două dintre vinurile Jidvei, Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc 2018 și Jidvei Fetească Regală 2009 au fost singurele vinuri din țara noastră distinse cu Marea Medalie de Aur la Concours Mondial de Bruxelles 2019. Cu aceste două distincții extrem de importante, Jidvei devine primul producător român de vinuri care obține această performanță deosebită în cadrul unuia dintre cele mai prestigioase și riguroase concursuri internaționale de vinuri.
2020

Pe primul loc e România

Pe primul loc e România
„Pe primul loc e România” este o continuare firească a campaniei „Primul loc e doar primul pas”, începută în 2019. Date fiind evenimentele cu totul excepționale generate de pandemia Covid-19, Jidvei a dorit să sublinieze importanța afacerilor românești care susțin comunitățile din care provin. Mesajul campaniei este puternic și vibrant, pentru că fiecare dintre noi putem face din ziua de mâine un loc mai bun dacă punem pe primul loc oamenii și România.