fbpx

Efervescent, rafinat, fremătător, vinul spumant este expresia unei libertăți aparte și a bucuriei ce se regăsește deopotrivă în împlinirile mari și în lucrurile simple.

 

De peste 60 de ani, la Jidvei se produc vinuri spumante după metoda tradițională, ceea ce presupune fermentarea și livrarea vinului în aceeași sticlă. Soiurile folosite pentru producerea vinurilor spumante albe sunt Fetească Regală, Chardonnay și Pinot Noir vinificat în alb, iar pentru vinurile roze este folosit doar soiul Pinot Noir vinificat în alb. Strugurii sunt culeși manual, la maturitate deplină, iar în timpul recoltării sunt depozitați în lădițe care asigură integritatea boabelor până la prelucrare. Doar mustul ravac este utilizat pentru obținerea vinului bază pentru spumante. Asamblarea vinurilor este extrem de importantă pentru calitatea vinurilor spumante, fiind o etapă ce presupune multă finețe și care este încredințată, de regulă, celui mai experimentat oenolog.

Pentru obținerea vinului spumant este necesară o perioadă de cel puțin un an. În primele șase luni, se obține materia primă, vinul bază descris mai sus, care are caracteristicile fizico-chimice impuse de legislația în vigoare. Apoi, de regulă în lunile aprilie-mai, se realizează tirajul vinului, respectiv amestecul acestuia cu substanțe limpezitoare, maia de drojdii selecționate și licoare. Vinul tirajat este stivuit în sala de fermentare, la temperaturi care nu depășesc 12 grade Celsius. Fermentarea durează între 30 și 38 de zile și este monitorizată, realizându-se permanent inspecții senzoriale și analitice.

Pentru definitivarea fermentației alcoolice și disoluția dioxidului de carbon în vederea obținerii unei perlări fine și îndelungate, dar și pentru evitarea aderării sedimentului la pereții sticlei, vinurile sunt restivuite și agitate, etapă care durează între 5 și 6 luni. Etapa de ridicare la pupitre și de remuaj durează între 30 și 35 zile și are rolul de aducere integrală a sedimentului pe dop, fără alterarea limpidității vinului. Urmează degorjarea, eliminarea întregului depozit adunat în dop pe durata remuajului. Se adaugă apoi licoarea de expediție (în funcție de care se obține tipul de spumant, brut, extra brut, extra dry și demisec ), dopuirea și fixarea dopului de gâtul sticlei.

SORTIMENTE

0
Coș de cumpărături