fbpx

Jidvei susține Tabăra Internațională de Artă „Inocenţiu Micu Klein” Blaj

Compania Jidvei a sprijinit cu bucurie Primăria Blaj, în perioada 1-15 august 2018, pentru organizarea celei de-a XXII-a ediții a Taberei Internaţionale de Artă „Inocenţiu Micu Klein” Blaj. Ediţia de anul acesta a reunit aproximativ 25 de artiști din țară și din străinătate, iar o parte dintre lucrările realizate în cadrul taberei vor fi donate secției de artă contemporană din cadrul Muzeului de Istorie „Augustin Bunea” Blaj. Derulat anterior la Blaj, vernisajul expoziției ce cuprinde lucrările ediției curente a fost găzduit, în premieră în istoria taberei, de compania Jidvei, la Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă.

Tabăra Internațională de Artă „Inocențiu Micu Klein” Blaj a debutat cu festivitatea desfășurată la Primăria Blaj, care fost marcată de un moment de reculegere în memoria doamnei profesor Silvia Pop, șefa Despărțământului „Timotei Cipariu” Blaj al Asociațiunii Culturale ASTRA, o prezență activă la toate edițiile de până acum.

Pictorul Horea Cucerzan, directorul și inițiatorul taberei, a evidențiat rezultatele extraordinare pe care le aduce lucrul împreună, respectiv crearea bazelor unui Muzeu de Artă Contemporană la Blaj, dotat cu lucrări din genuri diferite: pictură, sculptură, grafică, artă multimedia și altele. Pentru ediția de anul acesta, pictorul și-a exprimat intenția de a pregăti un album de artă care să cuprindă prezentarea tuturor artiștilor care au participat, până în prezent, la Tabăra Internațională de Artă.

Livia Mureșan, viceprimarul municipiului Blaj, a subliniat impactul pe care l-a avut colaborarea amplă dintre Primăria Municipiului Blaj și compania Jidvei, partener de tradiție al proiectelor primăriei, prin ajutorul dat în dezvoltarea taberei, dar și prin sprijinirea artiștilor participanți. Elementul de noutate reprezentat de extinderea zonei de desfășurare a taberei în incinta fermecătoare a Castelului Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă a adus noi perspective și peisaje deosebite, menite să conecteze pictorii și sculptorii participanți cu specificul și spiritul Târnavelor.

Pe parcursul celor aproximativ două săptămâni, artiștii prezenți au avut parte de un program antrenant, ce a inclus vernisaje și ateliere practice, seri culturale și excursii de documentare. Astfel, timp de trei zile, ei s-au aflat în zona Jidvei, acolo unde au avut oportunitatea să picteze sau să sculpteze, iar o zi specială a fost rezervată unei excursii la Cluj-Napoca.

În fiecare an, artiștilor participanți le este asigurată cazarea și masa de către municipalitate, iar ei răsplătesc comunitatea pentru invitația făcută prin donarea către secția de artă contemporană din cadrul Muzeului de Istorie „Augustin Bunea” Blaj a câte două lucrări. Până în acest moment, s-au adunat peste 800 de opere de artă.

0
Coș de cumpărături