fbpx

Un Moment de Mare Unire, Festivalul Național de Folclor „STRUGURELE DE AUR” ediţia a XVIII-a

2018, an de mare însemnătate și sărbătoare pentru poporul român, ne aduce împreună într-un Moment de Mare Unire, un moment în care sărbătorim „punctul astral al națiunii române”, cum îl numește academicianul prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, și bucuria de a putea fi martorii Primului Centenar al României Mari, moment irepetabil într-o viață de om.

Respectul pentru istorie și tradiție, efortul permanent de a aduce în prezent ceea ce trecutul ne-a lăsat bun și valoros, apartenența geografică și spirituală la un spațiu încărcat de istorie și simboluri, un loc care a marcat devenirea poporului român, toate acestea inspiră marea familie Jidvei în celebrarea celor 100 de ani de la Unirea Tuturor Românilor.

În perioada 6–9 septembrie 2018, la Alba Iulia și Jidvei, se va desfășura cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur”. Iniţiat în anul 2001 de către conducerea companiei Jidvei, Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” contribuie la conservarea și promovarea culturii tradiționale românești, reprezentând totodată o invitație de a ne apropia cu speranță, respect și demnitate de cultura tradițională și de spiritualitatea poporului român, în deplină rezonanță cu gesturile onorante întreprinse cu generozitate de inițiatorii și susținătorii acestui festival, membrii familiei Necșulescu.

La fel ca în fiecare an, concursul se va desfășura pe două secțiuni: „soliști vocali” și „soliști instrumentiști”, fiind deschis interpreților amatori ai folclorului muzical din întreaga țară.

În contextul excepțional al celebrării Primului Centenar al României Mari, la ediția de anul acesta vor putea participa în concurs interpreți amatori din regiunile în care trăiesc comunități istorice de români: Voivodina, Valea Timocului – Serbia, Valea Timocului – Bulgaria, Cernăuți, Ținutul Herța și Transcarpatia – Ucraina, Republica Moldova, precum și din Kazahstan (aici aflându-se o comunitate românească, în mare majoritate urmași ai românilor deportați din Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herţa).

Un alt element de noutate al celei de-a XVIII-a ediții îl reprezintă introducerea unei sub-secțiuni speciale, „Cântec de Mare Unire”, prin care dorim să îndrumăm tinerii interpreți spre documentare și culegere, pentru a putea aduce, în cadrul Festivalului, cele mai emoționante cântece care, prin textul poetic, vorbesc despre istoria și despre identitatea noastră, despre acea dimensiune a tradiției care a sprijinit și a modelat istoria, dând colectivității personalități remarcabile și forța necesară realizării unor acte de excepție.

Repertoriul concurenților va pune în valoare specificul zonei etno-folclorice pe care o reprezintă, iar interpretarea cântecelor alese va dezvălui cu siguranță publicului noi talente.

Pentru mai multe informații cu privire la ediția de anul acesta, puteți consulta Regulamentul de organizare și desfășurare a Festivalului și Grila de evaluare. Înscrierile în concurs se realizează completând și trimițând Fișa de înscriere la adresa strugureledeaur@www.jidvei.ro, până la data de 1 iunie 2018.

0
Coș de cumpărături