fbpx

Introducere în arta cupajului

Duminică, 31 martie 2019, Castelul Bethlen-Haller a găzduit primul atelier de cupaje organizat de compania Jidvei alături de Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR). În cadrul atelierului, participanții concursului „Vin de casă din must de la Jidvei”, ediția 2018, au avut posibilitatea de a schimba rolul anterior de jurați cu cel nou de creatori ai propriilor vinuri care să răspundă cerințelor și îndrumărilor primite.

Cupajul reprezintă o metodă complexă de îmbinare a două sau mai multe soiuri pentru a obține un anumit gust și structură, pentru evidenția anumite arome, un vin care să depășească, din punctul de vedere al valorii rezultate, soiurile pure din care a fost creat. În timp, cupajele au potențialul de a se transforma în elemente distinctive ale identității unei crame.

În cadrul acestui atelier, participanții au fost invitați să își pună în valoare inventivitatea prin realizarea propriilor vinuri care să respecte cele două tematici propuse: un vin pentru prieteni și un vin gastronomic.

Au fost formate două echipe a câte minimum trei participanți, care au putut alege dintre soiurile Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Gris, Traminer și Muscat Ottonel pentru a da formă cupajului. Echipele au fost coordonate de către cei doi specialiști reprezentanți ADAR, Liviu Grigorică, oenolog, și Diana Pavelescu, secretar general ADAR. Aceștia au oferit îndrumări și explicații detaliate participanților, inițiindu-i treptat în tainele cupajului.

La finalul acestui proces, pasiunea pentru vin și creativitatea s-au reflectat în următoarele cupaje:

  • Vin pentru prieteni: Riesling 85%, Traminer 10%, Muscat Ottonel 5%
  • Vin gastronomic: Fetească Albă 40%, Sauvignon Blanc 30%, Traminer 30%

Realizate de Echipa 1, formată din Lucian Atzberger, Emil Coman, Dumitru Rotar, Ioan Corbean.

  • Vin pentru prieteni: Fetească Albă 75%, Muscat Ottonel 25%
  • Vin gastronomic: Sauvignon Blanc 50%, Riesling 30%, Traminer 20%

Realizate de Echipa 2 formată din Cosmin Matache, Cristian Varvara, Rus Emil.

Felicitări tuturor participanților pentru cupajele realizate! Vinurile create în cadrul atelierului au fost etichetate și îmbuteliate ca recunoaștere a imaginației și a priceperii demonstrate de către fiecare echipă.

0
Coș de cumpărături