COMUNICAT DE PRESĂ Festivalul Naţional de Folclor „STRUGURELE DE AUR” Ediţia a XVI-a

În perioada 8-11 septembrie 2016 se va desfășura la Alba Iulia și Jidvei o nouă ediție a Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”, inițiat și susținut de compania JIDVEI în urmă cu un deceniu și jumătate. Festivalul-concurs a devenit un eveniment național de tradiție, potențându-și, de-a lungul anilor, notorietatea şi, implicit, imaginea emblematică de festival de prestigiu.

De peste 15 ani, acest festival contribuie la păstrarea şi promovarea culturii tradiţionale, la descoperirea de noi şi autentice talente interpretative ale folclorului muzical românesc, care duc mai departe zestrea noastră folclorică de o inestimabilă valoare.

Timp de patru zile, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia și pe scena din Piața Centrală din localitatea Jidvei, vor evolua interpreți vocali și instrumentiști, cu vârsta cuprinsă între 16 și 32 de ani. Concursul va fi transmis în direct la TVR3, TVR Internațional și la Radio Antena Satelor, iar recitalurile vor fi înregistrate și transmise ulterior în cadrul prestigioasei emisiuni de televiziune „Tezaur Folcloric” de la TVR1.

Programul festivalului este, ca în fiecare an, unul amplu, care aduce în fața publicului iubitor de folclor, într-un dialog al generațiilor, interpreți consacrați și tinere talente. Concurenții așteaptă confirmarea valorii lor interpretative din partea juriului festivalului, alcătuit din specialiști de marcă din domeniul etnomuzicologiei și etnologiei.

Concursul se derulează pe două secțiuni: solişti vocali și soliști instrumentiști. Valoarea repertoriului acestora va evidenția specificitatea zonelor etnofolclorice românești, iar interpretarea melodiilor va dezvălui noi voci și talente ale cântecului popular românesc.

În urma preselecției, care a avut loc în perioada 12-13 iulie 2016, juriul a selectat 36 de concurenți pentru evoluția în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”.

Festivalul se derulează în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și în coproducție cu Societatea Română de Televiziune. Parteneri media: Ziarul Unirea și Alba 24.

0
Coș de cumpărături