fbpx

PINOT NOIR

Se spune că pentru a crea vinuri bune e nevoie de un terroir excepțional. Situată în Țara Vinului, cum se numea în trecut acest ținut, Podgoria Jidvei este o îmbinare unică între generozitatea naturii, autenticitatea tradiției și respectul pentru arta vinului.

Pinot Noir este un soi de struguri temperamental care reușeste să exprime din plin autenticitatea terroir-ului nostru. Vinurile roșii obținute sunt elegante, cu corp lejer spre mediu, cu minunate arome catifelate, a căror complexitate sporește odată cu trecerea timpului. Vinificat cu fantezie și pricepere, dă naștere unor vinuri albe și roze spectaculoase, cu arome delicate și tonuri fructate.

Expresie pură a soiului Pinot Noir în terroir-ul transilvan, această gamă surprinde prin maniera în care trei vinuri vinificate diferit reușesc să spună aceeași poveste. Un trio remarcabil, o coregrafie între om și natură desăvârșită cu pasiune, dăruire și creativitate.

PINOT NOIR ROȘU

Cu o complexitate aromatică de excepție, Pinot Noir Roșu 2019 este sec și echilibrat, senzațiile de fructe roșii suculente sunt completate de note mature și catifelate specifice unei scurte învechiri la sticlă. Regăsim fructe proaspete – cireșe și vișine, zmeură și coacăze negre, alături de tonuri plăcute de lemn dulce, țigări de foi și de piele tăbăcită.

Creativitate și curaj cuprinse într-un vin emblematic, o premieră între vinurile Jidvei care aduce laolaltă măiestria omului și inovația tehnologică. Pinot Noir Roșu 2019 evidențiază caracterul fructat al soiului, iar aciditatea ridicată, specifică podgoriei, îi conferă un foarte bun potențial de învechire. Pentru acest vin cu totul special, a fost aleasă o parcelă cu viță-de-vie de 5 hectare situată în locatitatea Tăuni – zona „Pe platou”, iar pentru a contura textura catifelată, 25% din vin a fost finisat în baricuri de 225 de litri din lemn de stejar franțuzesc, la prima folosire.

PINOT NOIR ROZE

Pinot Noir Roze 2022 este fin și suav, cu note florale și tonuri fructate de cireșe de mai și coacăze roșii și arome delicate de căpșuni, mai ales în postgust. Încântă prin caracterul lejer și elegant.

Cu o intensitate aromatică fină și caracter plăcut, deloc ostentativ, Pinot Noir Roze 2022 exprimă dăruire și eleganță. Strugurii din care a fost realizat au fost recoltați din parcele aflate în localitățile Șona – La pădure, Tătârlaua – Dealu Vechi și Crăciunel – zona Podișoare. Vinificarea acestuia a necesitat multă atenție, în special în etapa de macerație peliculară, deoarece obținerea unei culori care să reflecte profilul aromatic al vinului este dovada priceperii oenologilor noștri.

PINOT NOIR ALB

Pinot Noir Alb 2022 se deschide cu nuanțe intense de flori albe, ierburi uscate și flori de pajiște. Aciditatea este fină, iar în postgustul, destul de remanent, se simt notele proaspete de pomelo și de grepfrut, specifice Podgoriei Jidvei.

Pasiune și delicatețe transpuse într-un vin cu totul surprinzător care cucerește cu note intense de flori de tei și arome de mere galbene și pere coapte, tonuri discrete de caise și de pepene galben. Pentru Pinot Noir Alb 2022, strugurii au fost culeși din parcele situate în Jidvei – zonele Chinteri și Pășune, și în localitatea Feisa – zona Breschia Mică. În procesul de vinificație, s-a folosit doar mustul care curge la început după zdrobirea strugurilor, pentru a evita eliberarea compușilor de culoare din pieliță.

Clima Podgoriei Jidvei, modalitatea de lucru și inovația tehnologică ne oferă posibilitatea de a avea, an de an, producții constante în ceea ce privește calitatea strugurilor.

Temperaturile mai ridicate, din ultimii ani, au fost favorabile procesului de maturare și supramaturare a strugurilor, iar creșterea altitudinii de plantare de la 350m la 530m a reprezentat un factor esențial în obținerea unor recolte excepționale de Pinot Noir.

Am selectat foarte riguros cele mai bune parcele cu expoziție sudică, sud-estică și sud-vestică pentru a realiza acest trio remarcabil. Pinot Noir este cultivat pe sol argilo-nisipos și argilo-lutos, sol brun roșcat de pădure, cu un pH ușor acid. Diferențele destul de mari de temperatură dintre zi și noapte, au permis ca recoltarea să se desfășoare exclusiv manual, dimineața, când strugurii erau reci pentru a evita astfel, oxidarea.

Povestea vinurilor Pinot Noir pornește de la dorința noastră de a face mereu un pas înainte în arta vinului. O gamă care surprinde prin maniera în care trei vinuri Pinot Noir vinificate diferit reușesc să spună aceeași poveste.

0
Coș de cumpărături