fbpx

Sărbătoarea cântecului la ediția omagială a Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur” – 2023

În perioada 7 – 10 septembrie 2023 se va desfășura la Alba Iulia și Jidvei o nouă ediție a Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur”. Inițiat și susținut de compania JIDVEI în urmă cu aproape două decenii, festivalul-concurs a devenit un eveniment național de tradiție, o imagine emblematică a festivalurilor de folclor din țară.

„Contextul incert al ultimilor ani, ne-a ținut departe de public și de artiști, dar anul acesta ne propunem să organizăm o ediție cu totul specială. Dorim să aducem un omagiu celor care au contribuit neobosit, timp de aproape 20 de ani, la renumele festivalului – dirijorul Orchestrei Jidvei România, Stelian Stoica și taragotistul Sergiu Cipariu, precum și fondatorului festivalului, Liviu Necșulescu.

Va fi prilej de aducere aminte a unor oameni deosebit de importanți pentru folclorul românesc și totodată, prilej de sărbătoare și cântec, marcând dorința companiei noastre de a continua demersurile de promovare a valorilor culturale românești transmise din generație în generație. Această ediție va aduce alături artiști îndrăgiți și laureați ai festivalului care au confirmat, de-a lungul anilor, că premiile obținute au fost o încurajare binemeritată, consolidând, astfel, parcursul lor pe scena folclorului românesc.” – Ana Necșulescu, Director de Comunicare Jidvei

Ca în fiecare an, programul festivalului este unul amplu. Timp de două zile, 7 și 8 septembrie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, mari artiști care au încântat cu glasurile lor generații de ascultători vor urca pe scenă alături de tineri talentați care duc mai departe bogata noastră zestre de cântec și port popular. Recitalurile vor fi înregistrate și difuzate ulterior pe TVR1 în cadrul bine-cunoscutei emisiuni de televiziune „Tezaur Folcloric”.

Primele două zile ale Festivalului își vor afla ecoul la Jidvei, locul în care s-a făcut primul pas spre ceea ce avea să se transforme, în timp, într-unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din țară. Spectacolul de la Jidvei are o profundă încărcătură emoțională pentru noi, este un simbol al întoarcerii la oamenii și locurile care au dat viață poveștilor vinului și care continuă să reprezinte o sursă de inspirație în păstrarea tradițiilor vinului, a cântecului, portului și graiului românesc.

Acompaniamentul orchestral al acestei ediții omagiale va fi susținut de Orchestra Jidvei România, Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba și Orchestra de muzică populară a Românilor din Voivodina.

Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” se derulează în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și în coproducție cu Societatea Română de Televiziune.

*Pentru spectacolele din 7 și 8 septembrie, biletele sunt puse în vânzare la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, iar pentru spectacolul din 10 septembrie, de la Jidvei, intrarea este liberă.
0
Coș de cumpărături